ARTICLE 2.AVICULTURA: AUS DE PRODUCCIÓ INDUSTRIAL.

  Quan parlem d´aus de producció ens estem referint bàsicament a aus destinades a la producció industrial per a l´obtenció de productes per a consum humà com són la carn i els ous.

 Les aus més utilitzades per a producció són els pollastres i les gallines ,seguides dels galls d´indi (pavos), i en menor grau pintades, ànecs, guatlles, perdius, faisans, i  altres.

  Els pollastres (o broilers) es crien en granjes al terra sobre un jaç de encenalls o palla normalment. S´els alimenta amb pinsos equilibrats que els hi aporten tots els nutrients, minerals i vitamines per a un creixement òptim. Un cop arriben al pes desitjat es sacrifiquen a l´escorxador per aprofitar la seva carn.

  Les gallines ponedores es crien normalment en gàbies anomenades tambè bateries, perquè es troben aquestes gàbies alineades les unes amb les altres forman fileres o bateries de gàbies i que alhora poden tambè estar disposades unes sobre les altres forman pisos, tot això per tal d´optimitzar l´espai dins la granja. Aquestes gallines tambè són alimentades amb pinsos equilibrats per tal de garantir un bon estat de les aus i una bona producció d´ous que es destinarà al consum humà. Un cop arriben les gallinEs a la fi de la seva vida productiva tambè s´envien a escorxador per tal de ser sacrificades i aprofitar la seva carn. Tambè hi ha una minoria de gallines que es crien en terra en lo que s´anomenen sistemas de producció al terra o camperes.

  Els galls d´indi es crien de forma similar als broilers.

  Tota la resta de sistemes productius com guatlles, perdius, etc. es solen anomenar sistemes alternatius. I són sistemas productius més minoritaris, encara que no carens d´interès.

  Durant tot el procès productiu de les aus hi ha una serie de professionals que vetllen pel seu benestar, per a la seva salut, per la seva alimentació i per a que tot el procès es ralitzi baix les més estrictes normes de legalitat i seguretat alimentària i s´obtinguin els millors resultats. Estan implicats cuidadors i grangers, equips veterinaris, equips de personal de vacunació, de càrrega i descàrrega d´aus, transportistes de pinso i aus, personal d´escorxadors , de sales de classificació d´ous, etc.

  Com veieu la cosa no és tant simple com sembla. Tal com aneu coneixent tot l´entramat d´aquests sistemes productius es pot un adonar de que tot està dissenyat, estudiat i controlat. I que el procès és més complexe del que sembla a simple vista.

  Avui en dia el sector de l´avicultura és el sector dins de la ramaderia que està més tecnificat i industrialitzat, seguit per darrera pel sector porcí.

  Ens pròxims articles anirem descobrint part de tot aquest entramat desconegut per una gran majoria de gent i que pot despertar la curiositat de més d´un. Alhora que podem donar a conèixer la feina d´una serie de persones que es dediquen a aquest fascinant mòn que és l´avicultura i que de vegades no és dignificat tal com es mereix.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: