ARTICLE 3.ELS OUS DE GALLINA: CURIOSITATS

Els ous són una importantissima font de nutrients.Es un aliment molt important ja desde l´antigüitat i el seu consum està estès per tot el mòn actualment.

Una gallina produeix un ou cada 24-26 hores.L´ou és un óvul d´una gallina que al llarg del recorregut per l´aparell reproductor de la gallina, desde l´ovari fins que és expulsat per la cloaca de la gallina, es va recobrint amb la clara i la closca fins obtenir un ou tal com nosaltres coneixem.

 El pes mig d´un ou està entorn als 60 gr, dels quals aproximadament el 60% és clara, el 30% és rovell i el 10% restant és closca i membranes.

 La closca està composta majoritariament per calci. La clara o albumen està composta basicament per aigua (88%) i proteines (12%). El rovell o viteli conté vitamines, lípids i minerals.

 Al obrir un ou podem saber si és més o menys fresc mirant com de gran és la càmara d´aire que hi ha en un dels extrems de l´ou. Com més gran és la càmara d´aire, menys fresc és l´ou. Tambè ens podem fixar en el rovell i la clara. Com més fresc és l´ou la clara és més densa i fa que el rovell suri damunt d´ella, i el rovell quedi centrat al mig de la clara.

Un cop l´ou està bullit tambè podem saber si és fresc o no pel tamany de la càmara d´aire que queda entre la clara i la closca. Com més petita és la càmara més fresc és l´ou.

 Els ous frescos destinats a consum humà es classifiquen en funció del pes en 4 categories :

  XL: super grans: de 73gr o més.

  L: grans: de 63 gr a 73 gr.

  M: mitjans: de 53 a 63 gr.

  S: petits: menys de 53 gr.

 Per llei tots els ous que es venen als supermercats tenen que anar clasificats, marcats i envasats.

  Un ou fresc ha de vendres al consumidor en els 21 dies posteriors a la posta, encara que es pot consumir fins la data de consum preferent indicada al embalatge, que és 28 dies desde el dia de la posta.

 L´ou va marcat amb tinta alimentaria amb un codi de números i lletres que corresponen a : primer dígit:forma de cria de les gallines; dues lletres següents: Estat membre de producció; resta de dígits: granja de producció; i tambè data de posta de l´ou.

 En pròxims articles anirem profundisant i concretant més en determinats temes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: